Part 1

Sådär, nu kände jag att det var dags att sammafatta lite vad jag lärt mig om Australien och tips för dig som ska åka dit i framtiden eller rentav redan är där och har funderingar över något. Jag börjar att skriva om allt det praktiska och kör sedan en del med saker att göra samt olika städer, om jag misssat något är det bara fråga på.
 
Flyg
Jag flög ner till australien på ca 27 timmar vilket är en bra och relativt snabb tur. Eftersom jag bor nära Linköping tog jag möjligheten att flyga därifrån. Genom att klicka sig in på klm.se bokade jag min resa. Jag valde att boka tur&retur resa för att vara säker på att pengarna inte skulle ta slut och därmed inte ha råd att åka hem. Jag mötte dock många som inte hade hemresa och bokade den några veckor innan hemfärd. Skillnaden blev nog inte speciellt stor i pris men jag fick nog bättre standard och slapp flyga med AirChina.
 
 
Tåg, buss, Färja
När man landar i Sydney är det enkelt att ta sig in och runtom i Sydney med hjälp av tunnelbanan precis under flygplatsen. Om man ska stanna i Sydney en vecka och har tänkt att se sig omkring rekomenderar jag att köpa ett veckokort, det kostar 37? AUD vilket motsvarar ungefär 260kr. Då får man åka hur mycket buss, färja och tunnelbana man vill under en hel vecka. För att resa runt i hela Australien använde jag mig av ett såkallat greyhound-pass. Det lät mig resa i en riktning längs hela kusten i tre månader, det var bara att gå in på greyhund-australias hemsida och boka in när och vart du ville ta nästa buss. Det var smidigt och standarden på bussar är bra, ha dock översikt med att de som i mitt fall blev inställda x-antal gånger pga. regn. 
 
 
Boende
Lägenhet
Man hittar enklast lägenhet genom att gå in på vårt kära gumtree.com.au där hittar du allt från jobb till sängar och lägenheter. Hyran för ett eget rum ligger mellan 170aud/vecka (oftast väldigt dålig standard eller delat rum) och uppå, jag fick betala 300 aud/vecka över jul och nyår då i princip allt boende i hela Sydney är slut. Ett annat sätt att fixa boende på i Sydney är att gå med i gruppen "Svenskar i Sydney". Där hjälper svenskar varandra med olika frågor och många annonserar ut när det finns ett rum eller lägenhet ledig. 
 
Hostel.
Hostellivet är både underbart och mindre underbart. Det är likt ett vandrarhem och du bor med allt ifrån 4-16 personer i ett och samma rum vilket ofta resulterade i att rummet var fullt med kläder. Det är delat kök, dusch, toa och tv-rum. Standarden på de olika hostelen skilljer sig något enormt. Vissa hostel är rena och liknar mer hotell medan andra helt enkelt är otroligt äckliga och smutsiga. Det finns flera hostelkedjor och olika inriktningar. Nomads- festhostel skulle jag vilja säga, men även det beror på vilken stad du är i. YHA- har ofta lite bättre standard och lite lugnare, men som sagt även det kan skilla sig rätt rejält. På hostel träffar du människor från hela världen. De flesta är precis som du/ni ute på resande fot och är öppna för nya bekantskaper. 
 
 
Mat
Den eviga frågan varje dag är mad man kan stoppa i magen till ett rimligt pris. Australien är otroligt dyrt. Men de två mataffärerna man oftast handlar i är Cooles eller Woolworths. Titta vad dagens dealer är och fixa ihop något utav det. Om man bara är i australien ett par veckor finns det månag restauranger med det är sällan du hittar en vanlig lunch under 15 aud. Om du bor i lägenhet är det enklare att fixa billig mat medan det blir svårare ju mer man reser runt.
 
Jobb
Det är många som åker ner till australien för att jobba. Det är bra betalt men då ska man också tänka på hur dyrt allt runtomkring är, Sydney är den tredje dyraste staden i världen. Det är smart att åka ner i september/oktober. De flesta affärerna anställer extrapersonal innan jul och nyår så då ska det vara relativt lätt att få jobb. Många restaurangjobb kräver att du har ett så skallat RSA- responisble service of alcohol. Det är en kurs som tar en förmiddag och kostar runt 200 aud.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej jag och mina kompisar funderar på att åka till Australien efter studenten och vi har några frågetecken angående resan. Hur mycket pengar skulle du rekommendera att ha med om man inte ska jobba och vara borta i 4 månader?

Svar: Hej, jag var borta i exakt fyra månader och i snitt gick det åt 15000:- i månaden då är inte flygbiljetter inräknade. Men runt 60 000 skulle jag satsa på.
Kajsa Larsson

2013-04-15 @ 11:05:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0